Milli Eğitim dikensiz şuraya hazırlanıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Ekim 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da yapılacak 17. Milli Eğitim Şurası'na siyasi parti, meslek odaları ve yerel yönetimlerin temsilcileri davet edilmedi.

Ankara 13 Kasım-17 Kasım 2006 tarihleri arasında yapılacak 17. Milli Eğitim Şurası'na hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Ancak başörtüsü, meslek liselilerin katsayı engeli, okullardaki şiddet, AB sürecine uyum ve zorunlu ya da isteğe bağlı din eğitimi gibi çözüm bekleyen pek çok sorun şurada konuşulmayacak. Sorunları gündeme getirebilecek olan belediye, dernek ve meslek odaları ile siyasi partilerden temsilciler de davet edilmedi.

Katılım geniş değil

Şuranın iller ve bölgeler düzeyindeki toplantılarında iki gündem maddesi öne çıktı: "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arasında Geçişler Yönlendirme ve Sınav Sistemi" ve "Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Milli Eğitim Sistemi". İl düzeyindeki çalışmalar ve bölge toplantıları sonucu ortaya çıkan ön taslak raporda da kademeler arasındaki geçişler, yönlendirme ve sınav sistemine vurgu yapıldı. Oysa "Şura Genel Sekreterliği" toplantının amacını, "Milleğitim sistemimizi 2000'li yılların; sosyal, ekonomik, teknolojik ve bilimsel gelişmelere uygun olarak yapılandırmak, güncel ihtiyaçlara ve ihtiyaç olabileceklere cevap vermek ve sistemimizdeki sorunlara çözüm bulmak" diye ifade ediyor. Buna rağmen hayati sorunların görmezden gelinmesi kafalarda soru işaretlerine yol açıyor. Genel sekreterlik şurayı, "geniş katılımla oluşturulan bir kadroyla yürütülen büyük bir çalışma" olarak tanımlarken meslek ve sanat eğitimleri konusunda model oluşturabilmiş belediyeler, imam hatip ve meslek liselerinin sorunlarını gündeme getirecek dernek ve meslek odaları ile siyasi partilerden özellikle eğitimle ilgili temsilciler davet edilmedi. Ön komisyonu oluşturan 114 kişilik heyetin 69'u Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatından ve değişik okul temsilcilerinden, 26'sı da üniversite temsilcilerinden oluşuyor. 114 kişilik ön komisyonun sadece 16 üyesinin dernek, vakıf, sendika gibi sivil toplum kuruluşlarından olması da dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber